Celebritismus-politikismus

Víte, kde se bere současný politická krize napříč všemi směry a státy? Proč vyhrávají nepolitičtí politici? Já si tyto otázky položil a snažím se na ně najít odpovědi.

Odpověď na to, proč se daří lidem jako Donald Trump vítězit v republikánských primárkách, hledejme v paralele úplně stejně jako v ČR. Krize politické scény spočívá v následujících průvodních jevech:

  1. Neustálé korupční skandály a morální prohřešky ve všech stranách, od poslanců, senátorů, přes komunální politiky. Synonymem pro politiku se stala korupce.
  2. Kožená mluva, vystupování a obšírné řeči v televizním studiu. Politici to neumí říct od plic.
  3. Sliby, chyby. Pořád a dokola. Před volbami a po volbách.
  4. Je jedno, kdo je nahoře, je to pořád stejný. A to doslova. Zatímco lidem se neulevuje, naopak, poslanecké platy se zvyšují a lidem daně a byrokracie.
  5. Spáči v parlamentu, mizivá docházka v Evropském parlamentu. Alkohol na jednání.
  6. Manýry šlechty a nadlidí. Dopravní pravidla pro ně neplatí. Přednostní zacházení, doživotní renty.
  7. Mladíci, co v životě nepracovali, od svých 20-30 let již vysedávají v Poslanecké sněmovně a řídí naše životy!

Všechno toto dává v podstatě argumenty politikům nepolitikům, kteří se najednou začínají šikovat před branami legislativních a zákonodárných pozic. Arnold Schwarzenegger a Donald Trump v USA. Miro Cerar ve Slovinsku. Co v Česku? Zástupy celebrit, které se hrnou do senátorských pozic je obrovský. Nic proti Lauře Janáčkové, Felixi Slováčkovi, Jirkovi Šlégrovi, Otovi Zamberovi, Josefu Váňovi... mají celebrity na úspěch?

V čem tkvěl úspěch Andreje Babiše? A všech ostatních, kteří jsou v obdobné pozici? Mají za sebou výsledky. Jsou známí a mají výsledky. To je velice snadný argument. To, jak se k výsledkům dostali, jaká byla jejich cesta, je druhořadé. Ve výsledku dokonce i jejich politické názory nikoho nezajímá. V dnešní uspěchané době, programy čte málokdo. Lidi se volí na základě sympatie. Někdy dokonce i podle vzhledu.

Lidé celebritám důvěřují, protože mají již něco za sebou. Jsou materiálně zabezpečení a proto do politiky nepotřebují chodit. Jsou za tím altruistické nezištné zájmy a nebo skutečná snaha něco změnit? Do hlavy lidem nevidíme.

Zrodil se nový politický směr. Celebritismus. Politici dávají před sebe do popředí celebrity a to obzvláště v senátních volbách. Účast je vždy nízká, stačí pár hlasů a zamíchá to pořadím. Do Senátu má smysl kandidovat pouze pokud plníte některý z následujících bodů:

  1. Jste extrémně známí (a nikoho neštvete). Jste celebrita (herec, sportovec, podnikatel).
  2. Máte opravdu peněz jak šlupek a dokážete si lokální kampaň sami ufinancovat.
  3. Jste oblíbený komunální politik v daném okrese (starosta okresního města). Lidi jste si získal bojem za místní zájmy (proti dálnici, pro dálnici, to je jedno).

Na druhou stranu. Proč lidé důvěřují komunálním politikům? Ti z celebritismu na první pohled vypadnou.

  1. Jsou to jejich sousedi, vidí je často. V hospodě nebo na Havelském posvícení před základní školou.
  2. Dost často jsou jedni z nich.
  3. Co závidět starostce na malém městě? Snad jen starosti. Žádná služební auta, jen zodpovědnost a dlouhé hodiny práce. Plat odpovídající mediánu v ČR.
  4. Nebezpečí číhá z každé strany. Radši nepostavit ani hřiště, vše zavání možnou korupcí. Kdo nic nedělá, nic nezkazí.

Vlastně ne, řekl by ďábel advokát, oni celebrity jsou. Jen v malém lokálním měřítku. Kandidátní listinu do Poslanecké sněmovny nedokážou utáhnout, to dostanou jen pár kroužků navíc. Abyste vyhrál nějaké mandáty do Poslanecké sněmovny, musítebýt jako politik znám celorepublikově. Když se řekne jejich jméno, i lidé politikou nepolíbený (politiku řeší max. 8 minut ročně), dokážou vyjmenovat jejich jméno, stranu a obličej. Když je parodujete, okamžitě se jim vybaví, o kom se mluví. To jsou tak známí politici, že to dotáhli do úrovně celebrity. Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg v podstatě táhnou PR celé své strany.

Dost často se setkávám s názorem, že Svobodní jsou strana pro bohaté a úspěšné. Pokud by jí skutečně tak jednoduše byla, proč před kanceláří Svobodných nestojí fronty celebrit, co s nadšením chtějí za své peníze kandidovat a přispívat téhle straně? Odpověď opět hledejme v tom, proč některé (upozorňuji některé) celebrity do politiky jdou. Není to náhodou také v tom, co pro mě daná strana, politik nebo politická moc může udělat na oplátku? Přeci jen, proč je najednou tolik celebrit, které si dříve politikou nechtěli špinit ruce. Donald Trump se dokonce dříve ochotně fotil s Hillary Clinton a říkal o ní, jaká je to skvělá žena... Dokonce se přiznal, že politikům dával peníze na jejich kampaně. Andrej Babiš o sobě říká že je bývalý volič ODS...

Tento trend celebritismu nakonec opadne, protože lidé zjistí, že celebrity jsou také lidi a jsou naprosto stejně hříšní jako normální smrtelníci. Je to zákon akce a reakce, kdy se systém tohohle -ismu jednoho dne zhroutí.

Autor: Josef Novotný | neděle 14.8.2016 12:25 | karma článku: 16,86 | přečteno: 247x
  • Další články autora

Josef Novotný

Mýtus neutrality

19.2.2023 v 8:40 | Karma: 16,63

Josef Novotný

Agresivita roste

12.2.2022 v 13:35 | Karma: 21,89
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1770x
Spisovatel, bubeník a podporovatel umění.

Pražský rodák, logistik, pivař a hokejový fanoušek.

Libertarián, který procestoval USA, Británii a Skandinávii.

Muví plynně anglicky, pokročile německy a švédsky.