Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SS

Pane autore, jen tak pro zajímavost. Můžete mně prosím sdělit, kam se poděje veškeré teplo, které člověk na této planetě vyprodukuje?

1 0
možnosti
JN

Emituje do okolí. A?

1 0
možnosti

Autor míchá jablka s hruškami, takže i když vytváří dojem, že pracuje s tvrdými daty, jejich interpretace je přinejmenším pochybná.

1) Kdo vyvrátil globální oteplování způsobené člověkem? Nějaký vědec zaplacený penězmi ropných společností? Protože pardon, ale převládající názor ve vědecké obci je v tomhle ohledu poměrně jednoznačný. (A vůbec nejde jen o IPCC.)

2) Samy tabulky ukazují, že vlaky jsou mnohem ekologičtější než nákladní automobilová doprava. 33*80 je pořád 2x více než 52*25 (první je NOx na kg paliva, druhé průměrná hodnota spotřeby paliva na tunokilometr, přepočítaná přes CO2 - které je prakticky stejné). Navíc si vybírám NOx jako nejhůře vycházející škodlivinu.

3) Podíl elektrické trakce na železniční dopravě je vyšší než 80 % a stále roste. Doufám, že vážně nechcete porovnávat emise elektráren na 1 kWh s emisemi motoru. To vysoko vyhraje i tepelná, natož jaderná nebo vodní. Elektromotor u automobilů je v podstatě zbožné přání.

4) Opravdu chcete porovnávat provoz parníků na Vltavě s provozem automobilů v centru? Uvědomujete si, že spotřeba (a tím i emise - a to zejména emise NOx, ty rostou v nezahřátém motoru násobně) motorů při neustálém rozjíždění a brzdění, posouvání v kolonách a podobně je daleko od optimálních hodnot. A hlavně - kolik tam je aut a kolik parníků?

5) Kdyby bylo méně dopravy, leccos by asi fungovalo stejně. Ony nemusí ty hrušky být z druhého konce Evropy a jogurty by taky mohly být ze sousední mlékárny, pečivo nemusí vozit do Budějovic z Brna, když je v Budějovicích obří pekárna apod. Jenže to by asi logistici zaplakali. Většina logistiků umí jen točit kamiony a držet ten úžasný moderní systém JIT a kombinovaná doprava (natož železniční kargo) je pro ně sprosté slovo. A tak vymýšlejí stupidní slogany, jako že se bez kamionů neobejdeme a podobně. A tak se musíme smířit s dalšími externalitami - hlukem, prachem, záborem prostoru, vyšší nehodovostí a rychlejšímu odčerpávání neobnovitelných zdrojů, které by se daly využít jinde.

1 1
možnosti
VS

Díky.. Už jsem si to při čtení sumírovala a najít tenhle komentář byla úleva:-)

0 1
možnosti
FB

Kdo ten "mýtus" globálního oteplení způsobeného člověkem vyvrátil? Blogeři a lidi "se zdravým selským rozumem"?

4 0
možnosti
Foto

Vám bylo letos v létě málo horko?

0 0
možnosti
Foto

Nejde tu pouze a jenom o emise, ale o karcinogeny, smog, hluk atd. Takže se svou dopravou odstěhujte na jinou planetu.

1 4
možnosti
JN

Já jsem na mé planetě spokojen, děkuji pěkně. Smog myslíte pevné částice? Ano, to je také důležité, ale já si myslím, že jsem to zmínil zcela jasně, že problém není CO2, ale právě že vše ostatní. CO2 vytváří jen velmi slabou kyselinu narozdíl od SO2 a NOx. Jinak děkuji pěkně, přeji vám také hezký večer.

3 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1770x
Spisovatel, bubeník a podporovatel umění.

Pražský rodák, logistik, pivař a hokejový fanoušek.

Libertarián, který procestoval USA, Británii a Skandinávii.

Muví plynně anglicky, pokročile německy a švédsky.