Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nelíbí ? To je problém, že často v informacích  řešíme sloh, gramatiku a obsah je nám tak nějak fuk.  Vy jste z toho článku nevycítil / poté co jste vydýchal gramatiku /  že autor vlastně napravuje naprosto chybné a často pohádkáři novináři vyrobené mýty o něčem ?  Není to docela záslužný článek ? Není náhodou spousta dalších věcí úplně ale úplně jinak než jsme se naivně díky nějakým pohádkářům dozvěděli ?  A hned si odpovím : Ano takových podobných řekněme chybiček je mnoho, velmi mnoho.

0 0
možnosti

S tým alkoholom je to vo Švédsku zvláštne. Neviem, či existuje iná krajina na svete s podobným systémom.

Alkohol sa kupuje v 2 častiach. V bežných obchodoch sa predávajú litrové fľašky, v ktorých je 1 až 2 deci esencie. V špecializovaných obchodoch sa dá kúpiť lieh. Ten sa naleje do fľašky s esenciou a voalá - butylka alkoholu je na svete. :-)

Ja by som pridal ešte jeden "mýtus" o Švédsku. Že je tam veľká zima. Bol som vo Švédsku v decembri (na južnom pobreží) a počasie bolo rovnaké ako u nás - sychravé s troškou snehu...

0 0
možnosti

J72a71n 84B93u52c96k91i

4. 8. 2014 16:36

Článek docela dobrý. Pokud chcete bojovat proti mýtům, rovněž by stálo za to poupravit v textu o politických stranách ve Švédsku terminologii. Máte-li pojmem "Švédští demokrati" na mysli Švédské sociální demokraty (Sveriges Socialdemokratiska arbetarparti) pak tam možná dopište to slůvko sociální, protože švédští demokraté (Sverigedemokraterna) jsou nacionalisté a pravicoví populisté, kteří mají se švédskou sociální demokracií a s demokracií obecně společnou jen stejnou zemi původu. Pište dál, rád si počtu.

1 0
možnosti

S tím zadlužením kolem 40%. Švédsko zvládlo snad nejlépe krizi v celé Evropě a zadlužení kolem 40% měli i před krizí, je to nejmenší zadlužení zpoza západních států na úrovni zadlužení státu východní Evropy. Naopak posledních 15-20 let jako jedinnému státu EU zadlužení vůči HDP ve SWE pomalu klesá. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsdde410&plugin=1

1 0
možnosti

Tak člověk si to přečte rád, lepší než nějaké suchopárné blogy, ikdyž styl ani praktické informace nejsou dokonalé ani možná ne zcela pravdivé ale pěkně se to čte.

Víte co se povídá o Švédech tady u nás? Že kdyby tu před 4 stoletími nebyli, tak bychom byli bohatší. Ale nebylo by tu tolik blondýnek ;-D Ikdyž většina jich tu je chem-blond. 

Jo a mám Volvo :-) A mám pocit, že v Německu už jezdí Škodovkami víc Němců než v Čechů v Česku. Jel jsem tuhle k Weidenu a měl jsem pocit, že jsem někde u Prahy jak to tam bylo přeoktávkováno :-)

A teď o tom dalším mýtu, jak vznikla švédská trojka :-)

1 0
možnosti

J13a42n 19H26á91l47a

4. 8. 2014 14:38

Jen pár drobností autore:

1) Zapomněl jste na mýtus o Švédkách jakožto sexuchtivých blondýnkách ochotných ke každému experimentu - jak to tedy je, testoval jste, netestoval?:-)

2) Zajímavé je, že maďarština a finština jsou si velmi podobné náslechově, vzájemné si samozřejmě nerozumí, ale tu podobnost vnímají i sami Finové. Do Estonska jezdí rádi, jednak je tam minimální jazyková bariéra, jednak tam mají krásná historická města a z Helsinek jsou tam za dvě hodinky plavby.

3) Teploty v sev. Finsku v létě 30 stupňů dosahují jen skutečně vyjímečně(moje zkušenost z letošní poloviny července v Jyväskylä)

, a to i přes stále se hromadící pamflety hrozící globálním oteplením;-). Co může středoevropana trochu zmást je hlavně mnohem silnější slunce, porovnal bych to se sluncem na horách - přecejen v sev. Finsku se člověk nachází mnohem dále na sever.

1 0
možnosti
Foto

Nevím proč, ale u toho bodu 3 se mi hned vybavil statný Švéd, jako táhne svoji kozičku přes hranice do Finska jako do země krále Miroslava...

2 0
možnosti

S těmi florbalisty nemáte pravdu. Je to jen poloprofi soutěž, která sama o sobě drtivou většinu hráčů neuživí.

0 0
možnosti

Pravdou je, že Švédsko má vysoké daně a ubírá se spíše cestou budování sociálního státu.  Mohli bychom jim ale závidět péči o občany, zejména o ty, kteří si z různých důvodů nemohou pomoci sami /nemocní, přestárlé osoby, nezaměstnaní/. Severské země se navíc vyrovnaly daleko lépe se světovou krizí než státy Jižní Evropy.

1 0
možnosti

J68a70n 52H48á28l35a

4. 8. 2014 14:40

Smutná pravda je taková, že v severských zemích se prostě z erárního i soukromého mnohem méně krade a systémová korupce je tam téměř neznámá.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS