Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mýty a pověsti o tom jak to (ne)funguje ve Švédsku

Už jste slyšeli pověsti o tom, jak jsou ve Švédsku nejvyšší daně na světě? Už jste slyšeli, jak je ve Švédsku prohibice? Už jste slyšeli, že švédština a finština je vlastně skoro to samé? Už jste slyšeli nějaké další bláboly a nesmysly, které šíří mudrlanti od piva, kteří všude byli a všechno slyšeli?

Na chvíli si odpočiňme od předvolebního šílenství, které ve Švédsku v srpnu vrcholí a pojďme se podívat na oblíbené mýty, které "moudří" Češi šíří po sociálních sítích, hospodách a bohužel i naši čelní politici.

1) Švédi žijí v trvalé prohibici

Pro národ, který pije pivo k snídani a nedokáže zakončit páteční večer bez deseti panáků zeléného fujtajkslu, je Švédsko alkohol-free zemička, kde lidi zoufale hladovějící po nealkoholickém pivu jsou schopni cestovat po trajektech do až Estonska, kde pozvrací molo v přístavu a zvracejí zase celou cestu zpátky a rozdýchávají to týden.

Pravda je taková, že si naprosto v klidu můžete pivo koupit v sámošce (avšak striktně s obsahem nižší než 3,5%). Takže naše oblíbená Plzeň má 3,5%. Víno je podobně slabé a tvrdý alkohol logicky nemůžete koupit. To protože stát má monopol na prodej alkoholu a alkohol se prodává ve státem vlastněných obchodech "Systembolaget," kde je široký výběr alkoholu z celého světa. Avšak, všechno je drahé. A tak systém, který fungoval dlouhá léta, díky globalizaci a otevření se světu selhává. Švédi dost často jezdí do severního Německa a s plně naloženým kufrem chlastu po sousedech prodávají načerno pivo. Ano, pivo, které není procentuálně vykastrované. 

Takže zákony, které jsou podobně striktní pro nás, co se týče samopěstování marihuany, tak pro Švédy je podobně striktní pěstovat a kvasit svoje vlastní víno.

Ale prohibice nikde není.

2) Švédsko je rájem sociální demokracie, demokratického socialismu a rovnostářství

Levičáci a fetišističtí keynesiánci žijící pořád v představě Švédska 50. let (pozdravuji Miloše Zemanoviče) si myslí, že ve Švédsku je všechno fajn fajnový. Lidi platí vysoké daně, všichni mají všechno téměř zdarma od nemocnice po obědy ve školní jídelně. Lidé se na sebe usmívají při třídění veškerého možného odpadu a kolem projíždí autíčka na elektrický pohon. Všichni podnikatelé nadšeně hradí všechno a odbory a podnikatelé jsou kamarádi, kteří spolu pravidelně na poradách pořádají sociálně-demokratické soulože. Všude platí kvóty na ženy, gaye, muslimy a Finy a Jiří Dientsbier zde má svůj vlastní evropský Sink-tank "Dientsbierovy hodnoty." Sluníčka, sluníčka everywhere.

Ani náhodou.

Od začátku 90. let nezaměstnanost vlivem inflace prudce stoupala a dnes je kolem 20-25% lidí do 25 let nezaměstnaných. Stát se neustále prudce zadlužuje a zadlužení se nyní již blíží 41% HDP. Doporučuji se podívat na:

http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/sweden

Daně jsou pravda vysoké, ale nikdo je nechce platit. DPH (neboli MOMS) je 25% na vše kromě knihy a lidi jezdí nakupovat do Finska a vydělávat do Norska, kde sice daně jsou srovnatelné, ale dostanou mnohem více zaplaceno. Daň z příjmu je nejvýše 31%+25% ale záleží na tom, ve které kraji žijete. Takže nejvyšší daně z příjmu na světě má Francie a těsně za Švédskem je Japonsko.

Firmy platí daně ve srovnatelné výši jako České a nejvyšší korporátní daně má Německo.

Rovnostářské Česko má chudší boháče a bohatší chudáky než Švédsko.

A tak dále. Mýtusem je nerozbitný kult sociální demokracie ve Švédsku, která pomalu a jistě vyklízí pozice. Kdo chce autentickou sociální demokracii tak volí Švédské demokraty a kdo chce hipíky, tak volí Zelené, Piráty.

3) Ve Švédsku je legální pohlavní styk se zvířatem

Ne. Ne. Ne. Sice ještě nedávno to bylo legální, ale zákaz byl oficiálně ustanoven k 1. 1. 2014. Takže kdo bude přistižen s kozou, dostane dva roky žaláře nebo tučnou pokutu a nebo rovnou obojí.

4) Finština? To je něco jako švédština, ne? Nebo maďarština? Nebo...?

Nebo rovnou sánskrt. Ne. Ale je pravda, že spousta slovíček ve finštině pochází ze švédštiny, jako mapříklad, hyllä (hylla - police), hissi (hiss - výtah), lääkäri (läkare-lékař). švédština je nadále úředním jazykem ve Finsku, protože na západním břehu mají Fini své vlastní Sudety, které obývá švédsko-jazyčné obyvatelstvo. Asi cca 6% obyvatel. A švédština se učí jako třetí jazyk na finských školách k velké nelibosti mnohých, podobně jako u nás dříve němčina.

Nic nemění na tom, že Fini se v současné chvíli po jejich domluví jen pouze s Estonci. Karelci a Livonci buď již vymřeli nebo zmizeli. Maďarština je nesprávně zasazovaná do jakýsi "ugro-finských jazyků." Jsou jazyky ugrické (maďarština) a jazyky finské (finština a estonština). Pokud je chcete nakonec nějak zasadit dohromady, tak prosím, nazývejte uralské, do které patři i korejština. Takže maďaři, fini a švédi se domluví spolu leda tak anglicky.

5) Švédská kuchyně stojí za starou bačkoru

Většina Čechů ani pořádně neví, co se jí v jiných zemích a tak mají představu, že ten jejich buřtguláš nějak speciální.

Švédi dělají takové speciality jako sušené losí maso, salámy a jiné uzeniny z losů. Velkou dobrotou jsou nakládané ryby v různých omáčkách a lácích. Dost často se v jídle vyskytuje kopr, takže myslím, že by jim ta naše koprovka moc chutnala.

Masové kuličky s bramborovou kaší jsou často skloňovaným pojmem a skutečně je to národní jídlo. Dobré masové kuličky z kvalitního vepřového jsou skutečně skvělé.

Švédi chodí během pátků na odpolední kafe s pamlsky do kaváren, cukráren a hospod. Mají pro to sloveso "att fika," prostě "jít na kafe." Zákusky, podobně jako v Dánsku jsou velmi sladké, plné cukru a skořice. Kdo kdy byl někdy v IKEA, tak ví, jak skořicový šnek chutná. Ale nejlépe chutná v kavárně ve Stockholmu s přáteli v pátek ve tři po práci. Obřad chození na kafe "fika" musí vyzkoušet každý.

6) Švédi jsou chladní, uzavření alkoholikové, co každou chvíli páchají sebevraždy

A víte, co se říká o Češích ve Švédsku? Že to jsou chladní, uzavření postkomunisti, co hodně pijí. O Česku mluví hlavně v souvislosti s hokejem, plzeňským pivem a Škodovkou, jakožto levnou konkurencí Volva. Občas něco probleskne ve zprávách o tenise a fotbalu. 

Švédi jedí podobně jako Češi zeleninu a ovoce zřídkakdy.

Oba národy mají rádi floorbal (innebandy), akorát u nich je to u nich na ehm vyšší úrovni. Takže si florbalisti i vydělají a nemusí chodit do práce.

Švédi se rádi smějí, když se trochu pootevřou, podobně jako Němci. Taky ten náš sarkasmus a suchý humor nechápou. Dostanou pubertální záchvat smíchu, když se řekne "alkohol", "vodka", "opít se." 

A v počtu sebervražd na světě jsou na prvním místě Litevci.

7) Ve Švédsku je zima

Ano, na severu dokáže být fakt těžká zima. Taková Kiruna a podobně. Ale v zimě.

Co se týče cestování, jedna rada. Je levnější z jižního Švédska na sever letět než jet vlakem. Vlaky jsou drahé, pomalé a mají s tím teď obecně problém. Privatizace se jim moc nepovedla a tak lidi spíše jezdí auty než vlaky. A obecně Švédi šetří každou kapičku benzínu, protože podobně jako u nás více jak 60% ceny benzínu tvoří nejrůznější stupidní daně.

Ale zpátky k té zimě. V létě dochází například v severním Finsku k paradoxu. Jezera se stávají líhní komárů a denní teplota běžně přesahuje 30°. 

Takže dnešní předpověď je 18°v Kiruně a 24°ve Stockholmu. V létě to taková hrůza není.

 

 

Jistě si vzpomenete na další mýty, tak pište a diskutujte, třeba si na něco zase vzpomeneme.

PS: Svojí švédštinu si v popisu autora neopravím. Schválně s tím budu ty autisty trápit. Třeba je tím vycukám, co já vím.

 

Autor: Josef Novotný | pondělí 4.8.2014 6:34 | karma článku: 37,56 | přečteno: 10306x
  • Další články autora

Josef Novotný

Mýtus neutrality

Za poslední dobu jsem zaslechl mnoho argumentů, proč se nenechat zatahovat do cizích záležitostí. Jenže pak se může stát, že se cizí záležitosti začnou zajímat o nás...

19.2.2023 v 8:40 | Karma: 16,63 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Většina mých přátel jsou levičáci a jsem s tím v pohodě

V dnešní politicky poměrně vyhraněné době je čím dál těžší vyjádřit svůj názor a neztratit kvůli tomu přátele. Koho z vás to nepotkalo?

30.7.2022 v 22:00 | Karma: 16,82 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Agresivita roste

Není náhoda, když se podíváme kolem sebe a vidíme rostoucí počet případů napadení, slovních urážek a ponižování.

12.2.2022 v 13:35 | Karma: 21,89 | Přečteno: 497x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 24. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

24.12.2021 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 80x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 23. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

23.12.2021 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 50x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 22. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

22.12.2021 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 62x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 21. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

21.12.2021 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 73x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 20. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

20.12.2021 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 60x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 19. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

19.12.2021 v 8:00 | Karma: 3,21 | Přečteno: 61x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 18. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

18.12.2021 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 64x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 17. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

17.12.2021 v 8:00 | Karma: 4,29 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 16. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

16.12.2021 v 8:00 | Karma: 5,87 | Přečteno: 76x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 15. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

15.12.2021 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 72x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 14. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

14.12.2021 v 8:00 | Karma: 5,46 | Přečteno: 101x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 13. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

13.12.2021 v 8:00 | Karma: 5,20 | Přečteno: 82x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 12. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

12.12.2021 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 71x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 11. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

11.12.2021 v 8:00 | Karma: 5,21 | Přečteno: 86x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 10. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

10.12.2021 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 64x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 9. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

9.12.2021 v 8:00 | Karma: 4,83 | Přečteno: 105x | Diskuse| Společnost

Josef Novotný

Adventní challenge - 8. prosinec

Nastal čas Vánoc - čas vaječňáku ze sójového mléka, dechberoucích soubojů na život a na smrt mezi Ježíškem a Santou, Snowboarďáků po třiceti letech, kdy Lucinka Von Dráček byla roztomilý ďiblík. Ano, nastal čas adventní výzvy.

8.12.2021 v 8:00 | Karma: 5,74 | Přečteno: 96x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1770x
Spisovatel, bubeník a podporovatel umění.

Pražský rodák, logistik, pivař a hokejový fanoušek.

Libertarián, který procestoval USA, Británii a Skandinávii.

Muví plynně anglicky, pokročile německy a švédsky.